KórusainkIskolánk fantasztikus énekes bemutatkozásai a fővárosban
 
Fellépések a MÜPA-ban és az Operaházban
 
2012. december
 
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, melynek karmestere Kocsis Zoltán zongoraművész, az idén karácsonykor /2012. december 22, 23 és 27- én/ a Művészetek Palotájával (MÜPA) közös rendezésben újból bemutatja Csajkovszkij: A Diótörő című művét.
 
Az előadáshoz szép hangú, jó kottaolvasó lányokat és fiúkat kerestek meghallgatásra. Olyan zeneiskolás vagy zenei tagozaton tanuló gyermekek jelentkezését várták, akik zenetanáraik javaslatára, teljesítményük jutalmául és elismeréseként bekerülhetnek az erre az alkalomra alakuló Gyermekkórusba. A meghallgatást Thész Gabriella karnagy, Liszt-díjas érdemes művész vezette. A felvételi meghallgatás időpontja: 2012. november 6. kedd 16.00 óra volt, helyszíne: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar próbaterme (Művészetek Palotája).
 
A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Nagykórusa - karnagy Rápli Györgyi - 12 diákkal érkezett a felvételi meghallgatásra. Közülük hat gyermek került be a kórusba.  Mind a rendszeres próbák, mind a fellépések, a színpadra állás lehetősége óriási lehetőséget, életre szóló élményt kínál az énekes diákok számára.
 
A diákok névsora:
 
Majoros Csenge 8. zenei osztály
 
Weiler Mirtill 8. zenei osztály - póttag
 
Csűrök Adél 6. zenei osztály
 
Koller Virág 6. zenei osztály - póttag
 
Molnár Csenge 6. zenei osztály
 
Szabó Ágnes 6. zenei osztály - póttag
 
Iskolánk fellépése az Operaházban:
 
A Magyar Állami Operaház 2012. december 1.-től 23-ig karácsonyi fellépést biztosít fővárosi és Pest megye rangos iskolái számára. A Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Nagykórusa és az Avis Cantrix Leánykar - karnagy Rápli Györgyi - karácsonyi műsorukkal december 21-én 18:15-19:00 óráig hallható az Operaházban. A fellépő diákok jutalmul egy-egy Operaházi belépőt kapnak.
 

 
VÁRJUK ÖNÖKET IS A KONCERTEKEN!


PROJEKTZÁRÁS A KŐRÖSIBEN
 
TÁMOP-3.2.11/10-1/KMR-2010-0025

 
Iskolánk, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola a 2011/2012-es tanévben együttműködő partnerként vett részt egy nagyszabású EU-s projektben.  A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
 
Címe: Kórus- és népzenei hagyományok ápolása (TÁMOP-3.2.11/10-1/KMR-2010-0025).
 
Célja az volt, hogy a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége, a KÓTA, mint ernyőszervezet (mint szervező), zenei témájú szabadidős foglalkozásokat (kórus, zenei verseny, témanap, témahét, tehetséggondozás, népzenei tábor, kórustábor) biztosítson a pályázatban részt vevő partner oktatási-nevelési intézményeik diákjainak számára.KÓRUSKULTÚRA ISKOLÁNKBAN    
 
Gondolták volna, hogy a 21. században fennmarad a kóruséneklés, az együttes éneklés öröme!
 
Iskolánk élő példa erre, hiszen a tanóra kötelezősége mellett valljuk be, a gyerekek többsége szívesen énekel együtt, szíves örömest fogadja a sikert, a koncertek pezsgő hangulatát, a tapsot, és nem utolsó sorban az utazások gyönyörét.
 
Nagyon jó másoknak is megmutatni mit tudunk, és mit nem, hol tartunk a hangképzés, a muzikalitás tekintetében.

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola - Nagykórus
 
A Nagykórus intézményünk 12 - 15 éves korosztályát öleli fel, tehát a 6 - 8. osztály tanulóit. Emelt óraszámban folyik mindennapos zenei képzésük, ezért a heti 4 énekóra mellett 2 óra karénekes foglalkozást tudunk biztosítani számukra.
 
A jelenlegi kórus tagjai másfél éve dolgoznak együtt karnagyukkal.  Az elmúlt tanév végén (2008/2009) a XV. Pest megyei és Regionális Gyermekkari Fesztiválon fődíjat, és karnagyi különdíjat nyertek.
 
Mivel azóta eltelt egy év, a kórus tagjai - mint valamennyi iskolában - egy kicsit kicserélődtek, hiszen a végzős növendékek helyébe újak léptek. Az új hangzáskép, és a diákok megváltozott zenei képességei azok, amelyek műsorválasztásuk meghatározzák.
 
Végső célunk az, hogy gyermekeinket érzékennyé, és nyitottá tegyük a szépre, a jóra, hogy felnőtt világukban ne tagadják meg az értékes kultúrát, és tudatosan, értően válogassanak a rájuk zúduló információözönből.
 
Karnagy: Rápli Györgyi
 
A kórus legutóbbi fellépései, versenyei:
 • 2010. május 8. XVI. Regionális és I. Országos Kórusfesztivál – Érd
 • 2010. május 13-16. XI. Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál - Székesfehérvár
Hová fejlődhetünk?

Avis Cantrix Leánykar
 
Az Avis Cantrix Leánykar tagjai az érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola egykori és jelenlegi diákjai. Az iskolától függetlenül önállóan öt éve dolgoznak, mivel az egykori diákok úgy érezték, hogy a középiskolákba és a felsőoktatásba szétszóródva sem szeretnék abbahagyni az intenzív kóruséneklést. A kórus fontos feladatának tekinti, hogy mindenki számára közérthetővé tegye a zene szavak nélküli művészetét, hogy bemutassa a gyermek- és leánykari kórusirodalom széles repertoárját, s nem utolsó sorban, hogy a benne éneklők boldogabb emberekké váljanak.
 
A kórus vezetője Rápli Györgyi, aki diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte. A kórusmunka mellett a Zeneakadémia egykori gyakorlatvezető tanára, számos hazai és nemzetközi Kodály-szimpózium vezetője, a magyarországi művészeti nevelésben aktívan tevékenykedő tankönyvszerző, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége elnökhelyettese. 2007-ben elnyerte az Artisjus Zenei Alapítvány díját, melyet a zeneoktatásban végzett kiemelkedő munkájáért kapott. 2004-ben magas rangú állami kitüntetésben részesítették, elnyerte a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkereszt fokozatát.
 
A kórus legjelentősebb eredményei és fellépései:
 • 1998- 2001. évente Pest megyei és Regionális Kórusfesztivál - fődíj és karnagyi különdíj
 • 2002. V. Országos Kórusfesztivál – nívódíj 
 • 2003. Nemzetközi Kórusverseny Olaszország, Gorizia – II. díj 
 • 2004. Alba Regia Nemzetközi Kórusfesztivál Székesfehérvár – különdíj
 • 2004. VI. Országos Kórusfesztivál – I. helyezés
 • 2004. Nemzetközi Kórusverseny Görögország, Preveza – II. díj
 • 2005. Rádiófelvétel – Magyar Rádió. 22-es stúdió
 • 2005. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – diplomakoncert közreműködő kórusa 
 • 2006. XI. Pest megyei és Regionális Kórusfesztivál – fődíj
 • 2006. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – diplomakoncert közreműködő kórusa
 • 2007. IV. Országos Társaséneklési Verseny – I. helyezés 
 • 2007. IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál Nyitó Gála
 • 2007. Budapest Művészetek Palotája – Jazz koncert közreműködő kórusa
 • 2007. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – diplomakoncert közreműködő kórusa 
 • 2008. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – diplomakoncert közreműködő kórusa 
 • 2008. Magyar Nemzeti Galéria – önálló koncert
 • 2009. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – diplomakoncert közreműködő kórusa 
 • 2009. Magyar Nemzeti Galéria – önálló koncert 
 • 2009. V. Országos Társaséneklési Verseny – I. helyezés és karnagyi különdíj
 • 2009. Jubileumi ünnepség magyar képviselete - Kodály Studio, Genf
   
 A kórus legutóbbi fellépései, versenyei:
 • 2010. május 8. XVI. Regionális és I. Országos Kórusfesztivál – Érd
 • 2010. május 21-23. Nemzetközi Egyházzenei Fesztivál versenyző kórusa – Pozsony
 • 2010. július 5-12. Svájc, Genf Nemzetközi Kórus-szimpózium aktívan közreműködő együttese