Határtalanul - Erdély 2018

Iskolánk pályázaton lehetőséget nyert 5 napos erdélyi tanulmányútra 2018. október 8-tól. A tanulmányi kiránduláson 44 hetedik és nyolcadik évfolyamos tanuló vett részt. Az utazás és a szállás költségét pályázati pénzből fedeztük.

 

Erdélyben jártunk
 
A “Határtalanul” pályázatnak köszönhetően iskolánk, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 7. évfolyamából 44 diák vehetett részt október közepén egy csodálatos öt napos erdélyi utazáson.
 
Az első napon 12 órát utaztunk, míg megérkeztünk Szászrégenbe. Mielőtt elfoglaltuk volna szobáinkat, ellátogattunk a város evangélikus templomába. Reggel újult erővel indultunk testvériskolánkba, ahol nagyon jó hangulatú órákat töltöttünk el az iskola tanulóival.
 
Gyülekező és beéneklés testvériskolánk udvarán. Magyar népdallal köszöntöttük a csapatot fogadó szászrégeni tanárokat és diákokat.
 
Ezután a Kemény kastély következett. Maga a báró úr, a család ma is Erdélyben élő leszármazottja volt az idegenvezetőnk, aki nagyon izgalmas, érdekes történeteket mesélt az őseiről és a kastélyról.
 
Szovátán megnéztük a Medve-tavat, majd Parajdon a sóbányát és a sószorost. Korondon csodaszép, saját készítésű cserépedényeket láttunk a Józsa család műhelyében, végül a nap utolsó programjaként Tamási Áron majd Orbán Balázs síremlékét látogattuk meg.
 
Séta Székelyudvarhely főterén
 
Következő szálláshelyünk Zeteváralján volt. Délelőtt hatalmas sétával indítottuk a napot a vadasparkban, ahol szarvasok sétálgattak mellettünk. Székelyudvarhelyen 3 órás városnézés következett, majd visszatértünk Zeteváraljára a szállásunkra. Vacsora után a Boróka együttes táncosaival töltöttünk el egy órát: énekeltünk, táncoltunk.
 
A negyedik napon egy működő vízimalmot vehettünk közelebbről szemügyre, ahol egy idős bácsi a zsindelykészítés rejtelmeibe is beavatott minket, majd felsétáltunk a hegyre egy kilátóhoz, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílt a Hargita csúcsaira. Jártunk Fehéregyházán az 1848-49-es szabadságharc emlékművénél, majd Segesváron megnéztük a várat. Az utolsó nap délelőttjét Kolozsvár nevezetességeinek megismerésével töltöttük. Ellátogattunk Mátyás király és Bocskai István szülőházába, sétáltunk a belvárosban.
 
Ugyan rengeteget utaztunk ez alatt az 5 nap alatt, de a történelmi helyszínek és a káprázatos őszi táj kárpótolt minket minden fáradtságért. Felejthetetlen élményben volt részünk, szívesen emlékezünk az Erdélyben töltött csodálatos napokra.
 
Mák Virág a 7. d osztály tanulója